tirsdag 9. juni 2009

Fartsdjevel

Igår var jeg på min 4. kjøretime med mc. Etter et par runder for å varme opp, prøvde jeg meg på kjeglene i kjøregårsøvelsen der man skal krypkjøre gjennom kjegler. Det var en del velt av kjegler og bena i bakken med påfølgende banning og sverting.

Kjørelæreren merket at jeg ikke kom noen vei med dette, og ville at jeg skulle prøve meg på kontrastyring. Jeg har lest om dette før jeg satte meg på sykkelen, og alt ved manøveren virker å være mot de fysiske lovene som omgir oss. Han satte seg bakpå, og jeg aksellererte til 30km/t mens læreren holdt albuene mine. Da han skjøv venstre hånd frem var jeg sikker på at vi skulle til høyre, men noe kicket inn og sykkelen krenget pent til venstre akkurat som den skulle. Min høylytte latter var bekreftelse på at jeg var overbevist. Jeg øvde på denne manøveren en stund før fikk jeg beskjed om å prøve på en annen øvelse; u-sving gjennom 3 kjegleposter. Denne gikk forholdsvis greit. Prinsippet bak øvelsen er å trene på å "se" seg gjennom svingen og korrigere sykkelens bane.

Da jeg syntes at jeg kunne dette greit nok, ville jeg prøve å krype gjennom kjeglene igjen. Etter noen forsøk kom jeg gjennom hele banen. Til min store forundring var det ikke så ille bare man gjorde bevisste forsøk på å se riktig og "tenke" seg gjennom banen. Det er greit å starte med venstre bein i bakken for venstre sving og høyre bein for høyre sving, kjøre ca en halv meter ut i banen før man tar første sving, samt være bevisst på gassen og clutchen gjennom hele banen.På neste kjøretime skal jeg lære å bremse i fart...

Ingen kommentarer: